Dzis chcialam napisac o typowych tradycjach na Swieta we Wloszech. Oczywiscie jest wigilia, ale nie ma tylu potraw i takich potraw na Swieta jak w Polsce. Wlosi jedza ugotowana soczewice zielona w dzien wigilijny przed Swietami, symbol bogactwa i zdrowia, jedza troche ryb ale nie ma tam zadnych pierogow z grzybami, barszczyku czerwonego, kapusty wigilijnej z grzybami, karpia i wielu smacznych potraw jak w polskiej kuchna na wigilie. Wlosi jedza i wola ryby morskie, pelne omega 3,uwazaja je za zdrowsze.
Slynne na caly swiat jest ciasto wloske zwane panettone , ktore jest robione tylko na swieta bozonarodzeniowe. Panettone jest podobne do naszego ciasta drozdzowego, ale jest wysokie z duza iloscia rodzynek i skorki pomaranczowej. Na wierzchu ozdobione jest duza iloscia migdalow.
Wlosi lubia bardzo slodyczde i jedza wtedy specjalna czekolade biala z kawalkami migdalow i cytryny, orzechami , lub czekolade mleczna z pistacjami. Musze sie przyznac, ze jest to bardzo soldkie i smaczne.
Na swieta ubieraja choinke ale bardzo wazna jest mala szopka ktora mozna kupic w sklepie zwana
presepe. Taka malutka szopka jest wazniejsza niz choinka ozdobiona bombkami.
Nie wiele juz zostalo tego ciasta, a dzis nie ma go juz. |
Opakowanie,polecam sprobowac to ciasto, jest pyszne. |
Czekolada z pistacjami. |
Perelka ubrana na Swieta, Buon Natale - Wesolych Swiat Bozegonarodzenia. |
Choinka, obok na zdjeciu drugie tradycyjne ciasto na Swieta Pandoro bez rodzynek, migdalow ale bardzo smaczne. |
Ato moj ulubiony wloski dzem cytrynowy. |
Dzem pochodzi z Sycylii , robia tam pyszne dzemy. |
Uzywam go do herbaty lub na kanapke z bialym twarozkiem i dzem cytrynowy. |
Pozdrawiamy swerdecznie, zapraszamy ponownie. ania i perelka |
2 komentarze:
Co za smakowity wpis. Ponieważ niespodzianka w połowie się wydała to jeszcze raz dziękuję za naszyjniki i mam nadzieje, że przesłany malutki drobiazg Ci się spodoba.
Hahaha, te fotki pieska w sliniaku sa genialne. pozdrawiam cieplutko :)
http://peacock111.blogspot.co.uk/2013/11/zimowe-candy.html
Prześlij komentarz